Jump to content
IGNORED

Audirvana Plus 3.5


Recommended Posts

sent you a private message here... you surely have something flashing on the website...

If You Got Ears, You Gotta ListenCaptain Beefheart

 

MacMini, i5, 2.5GHz, SSD, 16Gb, 10.15.7 > Audirvana Plus 3.5.44 > Wyred DAC2 DSD Special Edition >
Proceed AMP2 > Focal Cobalt 826 Signature Series > Audirvana Remote > iPhone 11

Link to post
Share on other sites
3 minutes ago, edtsui said:

I set the memory there to 21,000MB when the problems I mentioned happened

 

that memory setting is the default one for what you have in your mac...

try 1024mb when you are upsampling and see

 

If You Got Ears, You Gotta ListenCaptain Beefheart

 

MacMini, i5, 2.5GHz, SSD, 16Gb, 10.15.7 > Audirvana Plus 3.5.44 > Wyred DAC2 DSD Special Edition >
Proceed AMP2 > Focal Cobalt 826 Signature Series > Audirvana Remote > iPhone 11

Link to post
Share on other sites

I moved the slider left to 1024 and played same piece of music.  Unfortunately, problem does not go away.  Well, I need to go to bed now.  Have a hectic schedule starting early tomorrow.  Thanks for all your suggestions though.  I learn a lot although problems have not been solved.

Link to post
Share on other sites
12 minutes ago, greyscale said:

Anyone know If A+ can up sample albums at different rates for each album?

 

It could if you change your Upsampling settings for each separately :), but can't save those for them separately...

If You Got Ears, You Gotta ListenCaptain Beefheart

 

MacMini, i5, 2.5GHz, SSD, 16Gb, 10.15.7 > Audirvana Plus 3.5.44 > Wyred DAC2 DSD Special Edition >
Proceed AMP2 > Focal Cobalt 826 Signature Series > Audirvana Remote > iPhone 11

Link to post
Share on other sites

Reading the preceding posts regarding memory allocation, I was just curious to understand the behaviour of the memory allocation and the estimated time values.

If I slide the memory allocation bar to the right, I am allocating more memory to Audirvana, and the time underneath increases. That makes sense. However, as I keep sliding the bar to the right, the time value will go back to zero and start all over. As I am increasing the memory allocation, why would the time go back to zero?

 

I have included a video file to show what I mean.

 

Link to post
Share on other sites

Eh!! you found another bug... seems to happen at every 8gb around... 8 for me 16 for you... if i remember your movie. but... do you listen to your music sliding the cursor like that...

 

1072332811_ScreenShot2020-08-20at9_27_01PM.png.2cd85dfc6706ff2930a913ffa4afe632.png

 

 

For me you don't need to touch that memory slider when you are not upsampling...

Audirvana default leave around 2.5gb for system and the rest is just for loading the songs faster

in memory...

 

BUT, when upsampling, things are different... you are not playing bit perfect now...

and the computer has to work much differently depending on what you have...

my i5 2.5 works a lot if i want to upsample to my dac max (dsd128), the best ratio i found

for not seeing him working always without resting was to put the memory buffer at 1024mb...

nearly lowest... so when i was looking at activity monitor, to computer was able to work a bit...

sleep a bit, work a bit, sleep a bit... against work a lot longer before achiving a little rest with memory

left at default 13312...    that it is only when upsampling to DSD... if upsampling to PCM

i wouldn't have to touch memory buffer, computer handle it...

 

And, when playing bitperfect music with default Audirvana 13312 out of 16gb mac memory... loading songs pcm or native at dsd that i have... computer is loading in 2 seconds,

and sleeping nearly at 2% of CPU always...

 

You don't need a Ferrarri to play bitperfect music on a computer...

 

Let it slide alone :)

 

If You Got Ears, You Gotta ListenCaptain Beefheart

 

MacMini, i5, 2.5GHz, SSD, 16Gb, 10.15.7 > Audirvana Plus 3.5.44 > Wyred DAC2 DSD Special Edition >
Proceed AMP2 > Focal Cobalt 826 Signature Series > Audirvana Remote > iPhone 11

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ok, this is a rookie question for sure.  On my phone remote I view my library by artist, and a album image appears to the left of each artist.  On my mac-mini, i've been viewing my library by album, each album dislays its image above the artist's name, so i can get to what i want right away.  Last week, i decided to view my library on my mac-mini by artist instead of album.  The library displayed the artists by name, but no image is displayed above each artist's name.  I was expecting a similar image for each artist the way i see it on my phone remote, but instead there's an empty black circle.

 

Is this normal, or am I missing a setup somewhere?

 

2012 Mac Mini, Mac Sierra OS, Audirvana 3.x, WireWorld Ultraviolet 7 USB Interconnect, Benchmark DAC2 L, Wireworld Equinox 7 Balanced XLR Interconnect, Belles 350A Amp, DIY Speaker Cables (18 strands of 22awg wire in circular array), DIY Carver Ribbon Speakers & Dayton Woofers

Link to post
Share on other sites

The Mac program, the iOS iPhone app, and the iOS iPad app are completely different in some ways, including this. You may also notice that the iPad has both a portrait and a landscape view, and they're very different. The iPhone has no landscape view - and it really needs it as the width of the vertical iPhone is so small.

Link to post
Share on other sites

So is what I'm seeing on my mac-mini in library artist display mode, the black empty circles above the artist names, is normal?

2012 Mac Mini, Mac Sierra OS, Audirvana 3.x, WireWorld Ultraviolet 7 USB Interconnect, Benchmark DAC2 L, Wireworld Equinox 7 Balanced XLR Interconnect, Belles 350A Amp, DIY Speaker Cables (18 strands of 22awg wire in circular array), DIY Carver Ribbon Speakers & Dayton Woofers

Link to post
Share on other sites

Any ideas on why i'm not?

2012 Mac Mini, Mac Sierra OS, Audirvana 3.x, WireWorld Ultraviolet 7 USB Interconnect, Benchmark DAC2 L, Wireworld Equinox 7 Balanced XLR Interconnect, Belles 350A Amp, DIY Speaker Cables (18 strands of 22awg wire in circular array), DIY Carver Ribbon Speakers & Dayton Woofers

Link to post
Share on other sites

No, sorry... I have problems on my iOS remotes, but not on the Mac itself. I would assume it's a network issue: is your Mini on wifi or wired Ethernet?

 

If you go to Preferences, and scroll all the way down, there are some maintenance functions. I'd try "Rebuild Indexes" (should be "Indices" but who's counting?) 

Link to post
Share on other sites

My library is on my mac-mini, i'm not streaming anything.  I'll try rebuilding.. Thanks.

 

2012 Mac Mini, Mac Sierra OS, Audirvana 3.x, WireWorld Ultraviolet 7 USB Interconnect, Benchmark DAC2 L, Wireworld Equinox 7 Balanced XLR Interconnect, Belles 350A Amp, DIY Speaker Cables (18 strands of 22awg wire in circular array), DIY Carver Ribbon Speakers & Dayton Woofers

Link to post
Share on other sites

Rebuilding and defragging had no effect.  Does anyone else have any ideas on how to get my album image to show up in the library when "artist" is selected?

2012 Mac Mini, Mac Sierra OS, Audirvana 3.x, WireWorld Ultraviolet 7 USB Interconnect, Benchmark DAC2 L, Wireworld Equinox 7 Balanced XLR Interconnect, Belles 350A Amp, DIY Speaker Cables (18 strands of 22awg wire in circular array), DIY Carver Ribbon Speakers & Dayton Woofers

Link to post
Share on other sites

I posted this on Audirvana's community forum, but I was advised to try posting here.

I'm a new Audirvana/Qobuz user.

 

I just purchased a Audirvana license and have been really impressed with the sound quality. When I stream local files from my Windows 10 desktop hard drive to my PS Audio Directstream Bridge II, I don’t experience any problems other than a bit of a delay waiting for the music file to load. But it’s a very different story when I try to stream from Qobuz.

When I select albums from Qobuz I can usually (but not always) play the first track, and maybe select 2 or 3 other tracks, but I always must press the “stop” button before selecting another track. After playing at most, a few tracks, Audirvana freezes up, and I have go close the app and restart. The same thing happens if I play a track from one album and then try to play a track from a different album.

 

In the settings in “Device Name: DirectStream DAC”, I set the max rate to 24/96 with MQA off and no DSD, which I’d like to do, but can’t seem to get it to work. I played with the Max memory, but it doesn’t seem to help. I currently have it set to 555 MB

 

It’s a shame about Qobuz because I like its offerings, but not its integration with Audirvana. I’m on a 30 day trial.

 

When I stream using a USB connection to DirectStream everything works fine in both local and Qobuz, but the sound quality is so much better when I use the Bridge II connected to my Uptone Audio EtherRegen ethernet switch.

 

I received one ecommendation to increase my RAM from 4 to 8.

 

I would appreciate any advice.

Thanks!

 
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Very general question:

On the Audirvana main page (library), it is very very slow to scroll the albums, and I get the spinning beach ball very often. If I am listening to music, it cuts out every now and then when it loads the albums / spinning beach ball.

 

I could live with it if it was only on Audirvana startup, but it happens consistently every time I am scrolling the library.

 

For me, it is the most annoying problem with Audirvana. Yes, there are feature requests I would like to see, and tweaks here and there, but this really makes it difficult to use Audirvana.

 

Is there anything I can do?

 

Audirvana version 3.5.40

MacOS 10.15.7

iMac Late 2015, 3.2 GHz Quad-Core Intel Core i5, 24GB RAM

Audirvana stored on SSD, music files on external HDD (usb 3.0)

 

I have tried usual troubleshooting: rebuild database, defragmemt

I have about 320 albums, mostly DSD

I have 13GB  allocated in Audirvana for pre-load, exclusive access, large core i/o , integer mode all set to ON

 

Any suggestions would be of great help. I would just like to be able to scroll the albums I have without it pausing every second and stopping the music currently playing.

 

Thank you!

 

Link to post
Share on other sites
14 hours ago, mikeypas said:

Very general question:

On the Audirvana main page (library), it is very very slow to scroll the albums, and I get the spinning beach ball very often. If I am listening to music, it cuts out every now and then when it loads the albums / spinning beach ball.

 

I could live with it if it was only on Audirvana startup, but it happens consistently every time I am scrolling the library.

 

For me, it is the most annoying problem with Audirvana. Yes, there are feature requests I would like to see, and tweaks here and there, but this really makes it difficult to use Audirvana.

 

Is there anything I can do?

 

Audirvana version 3.5.40

MacOS 10.15.7

iMac Late 2015, 3.2 GHz Quad-Core Intel Core i5, 24GB RAM

Audirvana stored on SSD, music files on external HDD (usb 3.0)

 

I have tried usual troubleshooting: rebuild database, defragmemt

I have about 320 albums, mostly DSD

I have 13GB  allocated in Audirvana for pre-load, exclusive access, large core i/o , integer mode all set to ON

 

Any suggestions would be of great help. I would just like to be able to scroll the albums I have without it pausing every second and stopping the music currently playing.

 

Thank you!

 

Everything, hardware and so on, seems to be fine, but this is certainly not normal. You could try to copy a part of your music files to to your computer and then only scan those files and see if the problem persists. In your situation I would prefer to have a NAS with my music files on it. Good luck!

Link to post
Share on other sites

I thought I would try posting here as well as the Audirvana forum.

 

I’m having a weird issue which I can’t figure out. I have my pc connected to a Marantz av8805 via HDMI. All works well except for when I play stereo 192khz files.

 

When I select a stereo 192khz file the Marantz switches to it’s Heos streaming app to play the file. I’m not sure if it is because I have waspi selected instead of Asio? Or that I have it selected through the Marantz AVR (nvidia high definition audio) option. I do see the Marantz in there several other times as an option and wonder if that is reflective of all the hdmi connections and maybe I have to find the one where the PC is plugged in? I’m attaching a picture of what I see and hopefully this makes sense.


I also noticed an interger mode message scrolling along to the left of the song but didn’t catch the whole thing. Not sure if there is some setting that needs to be adjusted. But as soon as I select a 192 file on the hdmi input I hear a quick click then it goes mute.

6DE76E42-7C2D-4683-8FA8-4F39B3E98557.png

Link to post
Share on other sites
14 hours ago, jarrod2750 said:

I thought I would try posting here as well as the Audirvana forum.

 

I’m having a weird issue which I can’t figure out. I have my pc connected to a Marantz av8805 via HDMI. All works well except for when I play stereo 192khz files.

 

When I select a stereo 192khz file the Marantz switches to it’s Heos streaming app to play the file. I’m not sure if it is because I have waspi selected instead of Asio? Or that I have it selected through the Marantz AVR (nvidia high definition audio) option. I do see the Marantz in there several other times as an option and wonder if that is reflective of all the hdmi connections and maybe I have to find the one where the PC is plugged in? I’m attaching a picture of what I see and hopefully this makes sense.


I also noticed an interger mode message scrolling along to the left of the song but didn’t catch the whole thing. Not sure if there is some setting that needs to be adjusted. But as soon as I select a 192 file on the hdmi input I hear a quick click then it goes mute.

6DE76E42-7C2D-4683-8FA8-4F39B3E98557.png

 

I thought it would be helpful to post the debug log. And the scrolling message I receive is “unable to change integer setting”. I also can’t find the setting in the settings menu…

Audirvana 3.5.40

SIGNAL PROCESSING:

Polarity Inversion:
	Globally: OFF
	Per track: ON
Effects plugins NOT ACTIVE

UPSAMPLING:
SoX not in use
SoX filter parameters
Bandwidth at 0dB = 99.5
Filter max length = 30000
Anti-aliasing = 100
Phase = 66

AUDIO VOLUME:
Max allowed volume: 100
Replay Gain: None
SW volume control: OFF

LIBRARY SETTINGS:
Sync list: 1 folders
AUTO: \192.168.1.198\Public\Shared Music
Library database path: C:\Users\user\AppData\Local\Audirvana\AudirvanaPlus\AudirvanaPlusDatabaseV2.sqlite

ACTIVE STREAMING SERVICES

=================== AUDIO DEVICE ========================

Max. memory for audio buffers: 4338MB

Local Audio Engine:WASAPI

Preferred device:
Pace RVU Client MediaRenderer
Model UID:Pace Pace RVU Client MediaRenderer
UID:uuid:MediaRenderer-E8_82_5B_41_37_EB

Active Sample Rate: 48kHz

Bridge settings:
Sample rate limitation: 192kHz
Sample rate switching latency: none
Limit bitdepth to 24bit: OFF
Mute during sample rate change: ON

Selected device:
Local audio device
marantz-AVR (NVIDIA High Definition Audio) Manufacturer:
Model UID:marantz-AVR (NVIDIA High Definition Audio) UID:\?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{266663e6-1f07-44e7-ba23-2f140f58cfb4}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}

6 available sample rates up to 192000Hz
44100
48000
88200
96000
176400
192000
Volume Control
Physical: No
Virtual: No
MQA capability
Auto-detect MQA devices: Yes
Not a MQA device, user set to not MQA
DSD capability: Unhandled
Device audio channels
Multichannel: 8 channels
Preferred stereo channels L:0 R:1
Channel bitmap: Oxff, layout:
Channel 0 mapped to 0
Channel 1 mapped to 1
Channel 2 mapped to 2
Channel 3 mapped to 3
Channel 4 mapped to 4
Channel 5 mapped to 5
Channel 6 mapped to 6
Channel 7 mapped to 7

Audio channels in use
Number of channels: 8
Use as stereo device only: No
Simple stereo device: No

1 output streams:
Number of active channels: 8, in 1 stream(s)
Channel #0 :Stream 0 channel 0
Channel #1 :Stream 0 channel 1
Channel #2 :Stream 0 channel 2
Channel #3 :Stream 0 channel 3
Channel #4 :Stream 0 channel 4
Channel #5 :Stream 0 channel 5
Channel #6 :Stream 0 channel 6
Channel #7 :Stream 0 channel 7
8 ch Integer PCM 16bit little endian 44.1kHz
8 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 44.1kHz
8 ch Integer PCM 16bit little endian 48kHz
8 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 48kHz
8 ch Integer PCM 16bit little endian 88.2kHz
8 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 88.2kHz
8 ch Integer PCM 16bit little endian 96kHz
8 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 96kHz
8 ch Integer PCM 16bit little endian 176.4kHz
8 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 176.4kHz
8 ch Integer PCM 16bit little endian 192kHz
8 ch Integer PCM 24bit little endian aligned high in 32bit chunk 192kHz

Local devices found : 1
Device #0: marantz-AVR (NVIDIA High Definition Audio) Manufacturer: Model UID: marantz-AVR (NVIDIA High Definition Audio) UID: \?\SWD#MMDEVAPI#{0.0.0.00000000}.{266663e6-1f07-44e7-ba23-2f140f58cfb4}#{e6327cad-dcec-4949-ae8a-991e976a79d2}

UPnP devices found : 15
Device #0851N UID: uuid:09d3b4e6-9c92-4be0-8698-86632b2c7f47 Location: http://192.168.1.196:8050/09d3b4e6-9c92-4be0-8698-86632b2c7f47/description.xml
Device #1Pace RVU Client MediaRenderer UID: uuid:MediaRenderer-00_36_76_94_BA_8B Location: http://169.254.9.126:63445/upnp/xml/devices/MediaRenderer1.xml
Device #2Marantz AV8805 UID: uuid:1565bb99-c2b3-1afb-0080-0005cdaf2a1e Location: http://192.168.1.194:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #3Office UID: uuid:a04bf221-aa99-15f6-0080-0005cdf80502 Location: http://192.168.1.221:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #4Pace RVU Client MediaRenderer UID: uuid:MediaRenderer-98_F7_D7_E5_B4_9C Location: http://169.254.12.49:63445/upnp/xml/devices/MediaRenderer1.xml
Device #5Pace RVU Client MediaRenderer UID: uuid:MediaRenderer-E8_82_5B_41_37_EB Location: http://169.254.8.111:63445/upnp/xml/devices/MediaRenderer1.xml
Device #6Office UID: uuid:6b649a76-cbe7-155e-0080-0005cdf80502 Location: http://192.168.1.221:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #7Office UID: uuid:0d6233f3-5963-113a-0080-0005cdf80502 Location: http://192.168.1.221:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #8Office UID: uuid:139e2317-503f-734d-8390-8fb3bdd34e9a Location: http://192.168.1.221:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #9Office UID: uuid:c20271de-5b2f-5015-976b-41dbe661e8e6 Location: http://192.168.1.221:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #10Marantz AV8805 UID: uuid:27c41ab1-4422-1266-0080-0005cdaf2a1e Location: http://192.168.1.194:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #11Marantz AV8805 UID: uuid:745f36df-4c5a-1b9e-0080-0005cdaf2a1e Location: http://192.168.1.194:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #12Marantz AV8805 UID: uuid:4184edc5-1827-d4a1-30a1-7a3c85841838 Location: http://192.168.1.194:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #13Marantz AV8805 UID: uuid:3677fc23-82d3-71a0-c9e1-a08744d40964 Location: http://192.168.1.194:60006/upnp/desc/aios_device/aios_device.xml
Device #14[LG] webOS TV OLED65C8PUA UID: uuid:a0c5f317-803f-fa24-7453-221f86685f9f Location: http://192.168.1.247:1577/

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
On 10/12/2020 at 12:11 PM, jos said:

Everything, hardware and so on, seems to be fine, but this is certainly not normal. You could try to copy a part of your music files to to your computer and then only scan those files and see if the problem persists. In your situation I would prefer to have a NAS with my music files on it. Good luck!

It turns out it was the artwork images in my music library folders. Some of them were quite large 20-30mb each, which made Audirvana super slow. I've reduced the artwork to 100kb - 1mb each, and it seemed to have resolved the issue.

Thanks for your input!

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, mikeypas said:

It turns out it was the artwork images in my music library folders. Some of them were quite large 20-30mb each, which made Audirvana super slow. I've reduced the artwork to 100kb - 1mb each, and it seemed to have resolved the issue.

Thanks for your input!

 

Your album covers were 20-30 MB each? Wow. What resolution was that?

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Again for those who are looking for Direct Mode with Catalina... here is the link...

that DropBox soft likes to f*ck things up;

 

again just wait to see the direct download arrow on top right!?!

 

https://www.dropbox.com/s/j843bj4s3wi3mod/AudirvanaCatalinaDirectMode.zip?dl=0

If You Got Ears, You Gotta ListenCaptain Beefheart

 

MacMini, i5, 2.5GHz, SSD, 16Gb, 10.15.7 > Audirvana Plus 3.5.44 > Wyred DAC2 DSD Special Edition >
Proceed AMP2 > Focal Cobalt 826 Signature Series > Audirvana Remote > iPhone 11

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...