Jump to content
IGNORED

GentooPlayer


Recommended Posts

11 minutes ago, antonellocaroli said:

@Jan.ho in brutefir_config change

 

modules_path: ".";

in

modules_path: "/usr/lib64/brutefir/";

 

Thanks! already found it through your "find" command. My lack of simple command line skills is obvious sorry.

 

Music is playing now, it sounds rather strange than good but I guess I mixed something up with the filters...

Thank you very much! 

Link to post
Share on other sites

Do you think this is actually doing anything? 

brutefir is running:

 

GentooPlayerRpi4-64 ~ # brutefir /home/brutefir/brutefir_config

BruteFIR v1.0k (March 2009)                                   (c) Anders Torger

Internal resolution is 64 bit floating point.
Creating 4 FFTW plans of size 8192...finished.
Loading 2 coefficient sets...finished.
Dither table size is 882001 bytes.
Generating random numbers...finished.
Realtime priorities are min = 2, usermax = 1, mid = 3 and max = 4.
Warning: no support for clock cycle counter on this platform.
  Timers for benchmarking may be unreliable.
Filters in process 0: 0 
Filters in process 1: 1 
Realtime priority 3 set for input process (pid 3184)
Realtime priority 4 set for filter process (pid 3186)
Realtime priority 4 set for filter process (pid 3185)
Realtime priority 3 set for output process (pid 3187)
Fixed I/O-delay is 8192 samples
Audio processing starts now

 

audio


;-)
AUDIO CARDS
CARD	TYPE			ADDRESS			NAME
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
    card0	Internal Audio card	card0 --> -- 		RPi-DAC HiFi pcm1794a-codec-0
card0	STATUS  --> access: RW_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 44100 (44100/1) period_size: 4096 buffer_size: 131072
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
card1	Internal Audio card	card1 --> -- 		Loopback PCM 
card1	STATUS  --> access: RW_INTERLEAVED format: S16_LE subformat: STD channels: 2 rate: 44100 (44100/1) period_size: 4410 buffer_size: 22050
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

But this is Bcmstat:

 

 Config: v0.5.5, args "xgpd10", priority lowest (+19)
   Board: 4 x  cores available, performance governor (Pi4 Model B rev 1.1, BCM2838 SoC with 2GB RAM by Sony UK)
  Memory: 1014MB (split 998MB ARM, 16MB GPU)
HW Block: |   ARM   |  Core  |  H264  |    SDRAM    |
Min Freq: |  600MHz | 250MHz |   0MHz |   3200MHz   |
Max Freq: | 1500MHz | 500MHz | 500MHz |   3200MHz   |
Voltages: |         0, 0.8438V        | +0, 1.2000V |
   Other: temp_limit=85
Firmware: Feb 12 2020 12:36:42, version c3c8dbdf147686fb0c3f32aece709d0653368810 (clean) (release) (start_cd)
  Codecs: none
  Booted: Wed Jun 17 19:38:03 2020

Time         ARM    Core    H264 Core Temp (Max)  IRQ/s      RX B/s      TX B/s  %user  %nice   %sys  %idle  %iowt   %irq %s/irq %total   cpu0   cpu1   cpu2   cpu3 GPUMem Free MemFreeKB / %used
======== ======= ======= ======= =============== ====== =========== =========== ====== ====== ====== ====== ====== ====== ====== ====== ====== ====== ====== ====== =========== =================
20:15:09 1500Mhz  500Mhz    0Mhz 53.07C (53.07C)    403       1,418       2,305   0.47   0.05   0.17  97.62   0.00   0.00   0.02   2.38   0.94   3.72   1.33   3.62   9M ( 90%) 1,596,152 / 18.3%
20:15:19 1500Mhz  500Mhz    0Mhz 53.07C (53.07C)    369         649       1,218   0.47   0.00   0.15  97.71   0.02   0.00   0.00   2.29   1.30   3.58   0.90   3.29   9M ( 90%) 1,595,960 / 18.3%
20:15:29 1500Mhz  500Mhz    0Mhz 53.56C (53.56C)    377         721       1,289   0.32   0.02   0.20  97.68   0.02   0.00   0.02   2.32   1.60   3.69   0.41   3.59   9M ( 90%) 1,624,192 / 16.9%
20:15:39 1500Mhz  500Mhz    0Mhz 52.58C (53.56C)    383         683       1,302   0.22   0.02   0.15  97.78   0.00   0.00   0.02   2.22   1.40   3.29   0.90   3.29   9M ( 90%) 1,623,900 / 16.9%

 

 

Link to post
Share on other sites
34 minutes ago, altsouza said:

Hi @antonellocaroli

I also did not find Gparted in the Xcfe Menu (Gui).

Any help is welcome.

Thanks

Antonio

gparted is not installed, but in fact you don't need it to resize the root partition, GP does it automatically the first time you boot.
you can control it with the command df -h

the web interface always works the same way:

ip:5000

or even (if from the same pc) localhost:5000

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, antonellocaroli said:

gparted is not installed, but in fact you don't need it to resize the root partition, GP does it automatically the first time you boot.
you can control it with the command df -h

the web interface always works the same way:

ip:5000

or even (if from the same pc) localhost:5000

 

Thanks

Link to post
Share on other sites

Hi @antonellocaroli,

I instaled GP on a x86-64 machine, and everything is Ok. It is on the wired network (yes, I can connect using ip:5000)  and Roon Server is running. This will be a Roon Server only machine.

The problem is that Roon Core is not Showing up in Roon. 

 

Also I could not update for the latest Roon Server  version:

* Fetch failed for 'media-sound/RoonServer-1.7.555', Log file:

* '/var/tmp/portage/media-sound/RoonServer-1.7.555/temp/build.log

 

Any help is Welcome

 

Thanks

 

Antonio

 

 

 

Link to post
Share on other sites
33 minutes ago, altsouza said:

Hi @antonellocaroli,

I instaled GP on a x86-64 machine, and everything is Ok. It is on the wired network (yes, I can connect using ip:5000)  and Roon Server is running. This will be a Roon Server only machine.

The problem is that Roon Core is not Showing up in Roon. 

 

Also I could not update for the latest Roon Server  version:

* Fetch failed for 'media-sound/RoonServer-1.7.555', Log file:

* '/var/tmp/portage/media-sound/RoonServer-1.7.555/temp/build.log

 

Any help is Welcome

 

Thanks

 

Antonio

 

 

 

roonbridge and roonserver are the only two apps that update themselves, the moment you open the app it asks you.

why should you see roon core?

in roonserver you have to chip only the audio output, if you are on a single pc and enable only roonserver

 

Settings > Audio

Link to post
Share on other sites
51 minutes ago, antonellocaroli said:

roonbridge and roonserver are the only two apps that update themselves, the moment you open the app it asks you.

why should you see roon core?

in roonserver you have to chip only the audio output, if you are on a single pc and enable only roonserver

 

Settings > Audio

Hi @antonellocaroli,

I use Roon for years. I have another roon server I use right now. (lets call it Actual-Roon Server)

I disconected from Actual-Roon Server, and now I should have seen both servers, Actual-Roon and Gentooplayer (each one in a diferente machine and diferent Ip , of course)

But I see the Actual-Roon server only. 

I have to connect to GP Roon Server to use it! But I do not see it in Roon Core selection page!

Any help is welcome!

Antonio

 

Link to post
Share on other sites
2 hours ago, altsouza said:

Hi @antonellocaroli,

I use Roon for years. I have another roon server I use right now. (lets call it Actual-Roon Server)

I disconected from Actual-Roon Server, and now I should have seen both servers, Actual-Roon and Gentooplayer (each one in a diferente machine and diferent Ip , of course)

But I see the Actual-Roon server only. 

I have to connect to GP Roon Server to use it! But I do not see it in Roon Core selection page!

Any help is welcome!

Antonio

 

Even for a roon core you have to enable in the settings....

you take a tablet and/or a phone and you do it through a roon app...

Link to post
Share on other sites

I continue to use Gentooplayer on the USBridge Sig and have been happy with it. Today, I tried to go into the GUI, which loads but I see various "Failed to load script info". I have tried a hard restart but its not come back. Any idea if I can rectify without re-installing?

Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Zauurx said:

Out of curiosity, there is no way to integrate a VST plugin ?? I don't even know if this is possible or already done on an rpi ?
A small idea behind the head .. or a search for a solution for this:
https://www.homeaudiofidelity.com/english/plugins/


I can tell you, that using beuteFIR works really good! (Even on a raspberry Pi4) 

I stream music (from Tidal) via BubbleUPnP to the MPD then through BruteFIR to a i2s connected DAC. All on one little device.

 

Maybe it was a little more work to install BruteFIR, but compared to Volumio, this is a big step Up! This GentoPlayer is one fine, stable working server/player. It is fast and stable, and sounds great. That’s what we want, no?

 

Special thanks to AntonelloCaroli !

Link to post
Share on other sites

Hi @antonellocaroli

 

Sometimes we need to Copy some music to \Media\Music folder.

But I cant see it in Win SCP file explorer.

I can see only Downloads and other folders.

I can copy music to \Downloads!

Bu How to copy from \Downloads to \Media\Music????

 

Thanks

 

Antonio

 

 

Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, altsouza said:

Hi @antonellocaroli

 

Sometimes we need to Copy some music to \Media\Music folder.

But I cant see it in Win SCP file explorer.

I can see only Downloads and other folders.

I can copy music to \Downloads!

Bu How to copy from \Downloads to \Media\Music????

 

Thanks

 

Antonio

 

 

from winscp you have to login as root

 

image.png.bc496493c9db3588af4eaaf0e482be5f.png

 

 

image.png.478b432a53fc31a98317ac3fa18cd68a.png

Link to post
Share on other sites
11 hours ago, askat1988 said:

I'm on 2.13 trying to upgrade to 2.14 but I get this error on gp-update:

fatal: unable to access 'https://github.com/antonellocaroli/GP-overlay.git/': SSL certificate problem: certificate is not yet valid

 

This is on an Rpi4

you have to adjust the system date

 

date MMDDHHHHYYYY

ex:

 

date 062206442020

 

(06-22-06:44-2020)

Link to post
Share on other sites

Hello,

 

been using GP on a BBB with Room-Bridge for a while without Problems. Antonello helped me with installation of shairport-sync a lot.

layer is

But after being away for some days my BBB-Player is n to showing up anymore in Room. Only the ShairportSync on this Player is working. After running gp-update and update to roonbridge it showed up again. but after reboot it is gone? tried to restart roonbridge under gp-menu a few timed and it showed again. but Musik stopped after some seconds an player was not recognized in Room anymore (only sharport-sync is showing an working via airplay)

 

What to try?

 

Branko

 

This is Syteminfo; rc-status; ifconfig:

_____ _ _____ _
/ ____| | | | __ \| |
| | __ ___ _ __ | |_ ___ ___ | |__) | | __ _ _ _ ___ _ __
| | |_ |/ _ \ '_ \| __/ _ \ / _ \| ___/| |/ _` | | | |/ _ \ '__|
| |__| | __/ | | | || (_) | (_) | | | | (_| | |_| | __/ |
\_____|\___|_| |_|\__\___/ \___/|_| |_|\__,_|\__, |\___|_|
__/ |
|___/
Profile: Profile not Setting
RamSystem: Ramsystem not enabled
Free memory: 422MB of total 497MB

 

Kernel: 4.8.13-GentooPlayer-ST-botic7-rc3
───────────────────────────────────────
GentooPlayer | 14:37 | lun 22/06/2020
───────────────────────────────────────
v2.0 | BeagleBone Black (armv7l)
───────────────────────────────────────
eth0 | 192.168.123.169
───────────────────────────────────────

 

Players Info:
Squeezelite-R2 [Disabled]
Squeezelite [Disabled]
Networkaudiod [Disabled]
LigitechMediaServer [Disabled]
BubbleUpnp [Disabled]
HQPlayer Embedded [Disabled]
Mpd [Disabled]
UpMpdCli [Disabled]
RoonBridge [Enabled]
RoonServer [Disabled]
Mpd-Sima [Disabled]
MYmpd [Disabled]
minimserver [Disabled]

 

*** Scanning for playback devices ***
Card 0, ID `Botic', name `Botic'
Device 0, ID `external botic-hifi-0', name `', 1 subdevices (1 available)
2..8 channels, sampling rate 11025..768000 Hz
Sample formats: S16_LE, S24_LE, S32_LE, S24_3LE, U24_3LE, DSD_U8, DSD_U16_LE, DSD_U32_LE
Buffer size range from 2 to 1572864
Period size range from 1 to 786432

 

Subdevice 0, name `subdevice #0'


 

AUDIO CARDS
CARD TYPE ADDRESS NAME
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
card0 Internal Audio card card0 --> -- external botic-hifi-0
card0 STATUS --> closed
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

Filesystem Type Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/root ext4 15G 2.9G 11G 21% /
devtmpfs devtmpfs 10M 0 10M 0% /dev
tmpfs tmpfs 50M 236K 50M 1% /run
cgroup_root tmpfs 10M 0 10M 0% /sys/fs/cgroup
shm tmpfs 249M 12K 249M 1% /dev/shm


 

[ OK ] Root access verified.

 

─────────────────────────────────────────────────────
Gentooplayer CPU Info
Use cpu-governor to change CPU / performance options
─────────────────────────────────────────────────────
Architecture | armv7l
Temp | KERNELERR: 'c
Governor | Unknown

 

Current Freq Min Freq Max Freq
CPU0 | 0 MHz 0 MHz 0 MHz

 

[ INFO ] GentooPlayer-CPU_info | CPU current frequency, may be affected by this script, due to the processing required to run it.
- if the temperature is not displayed, first run the command: sensors-detect --auto

 

 

GentooPlayerBBB ~ # rc-status

Runlevel: default

dhcpcd                                                                                                                                                                     [  started  ]

netmount                                                                                                                                                                   [  started  ]

roonbridge                                                                                                                                                                 [  started  ]

shairport-sync                                                                                                                                                             [  started  ]

web                                                                                                                                                                        [  started  ]

sshd                                                                                                                                                                       [  started  ]

chronyd                                                                                                                                                                    [  stopped  ]

local                                                                                                                                                                      [  started  ]

Dynamic Runlevel: hotplugged

Dynamic Runlevel: needed/wanted

dbus                                                                                                                                                                       [  started  ]

avahi-daemon                                                                                                                                                               [  started  ]

Dynamic Runlevel: manual

GentooPlayerBBB ~ #

 

 

GentooPlayerBBB ~ # ifconfig

eth0: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500

        inet 192.168.123.169  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.123.255

        inet6 fe80::d0c4:3f37:acd5:315  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>

        ether 1c:ba:8c:97:df:68  txqueuelen 1000  (Ethernet)

        RX packets 4102  bytes 393240 (384.0 KiB)

        RX errors 0  dropped 2  overruns 0  frame 0

        TX packets 1996  bytes 199585 (194.9 KiB)

        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

        device interrupt 175

 

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536

        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0

        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>

        loop  txqueuelen 1  (Local Loopback)

        RX packets 609  bytes 119451 (116.6 KiB)

        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0

        TX packets 609  bytes 119451 (116.6 KiB)

        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

 

GentooPlayerBBB ~ #

 
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×
×
  • Create New...