Jump to content
rattosecond

Let's talk about SOTM SMS-200 ULTRA

Rate this topic

Recommended Posts

6 hours ago, aggielaw said:

I've spent nearly 60 hours trying to update my firmware to 0.4.59.  I'm having to use the "recovery instructions" because updating through enuhasu freezes at 92% and won't finish.

 

That is strange I have done the upgrade from 4.58 to 4.59 a couple of times in Eunhasu with no problem.

 

6 hours ago, aggielaw said:

I've gone back and forth with engineers at Passmark about why the image won't write, and one engineer noticed from my screenshot that the .img file is almost the same size as the zipped file.  He said when he unzipped the file it was just under 8GB.

 

The downloaded file before unzip is 2.77Gb and after unzip 2.8GB so there are something wrong with the downloaded file, this also happened to me using Firefox. After I downloaded it in Microsoft Edge the file is 2.8GB and unzips to 7.7Gb so that should work.

 

I use WinRAR to unzip.


Main system

TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8D, Ansuz Darkz D-TC

Tidal Hifi -> Roon ROCK on NUC -> Netgear GS108 -> SOtM sMS-200ultra Neo -> USB -> SOtM tX-USBultra -> USB -> DAC

HD Plex PSU (4 rail for ISP fiber, router, switch and NUC), 2x Paul Hynes SR4 PSU (for sMS-200ultra and tX-USBultra)

Second system

Tidal Hifi -> Devialet Dialog, Devialet Silver Phantom, Devialet Tree

Share this post


Link to post
Share on other sites

I apologize for not following up on this.  Last night I finally found the solution.  In my case, the file had to be unzipped twice - once with  WinZIP and once with 7-ZIP.  I don't understand how this circumstance occurred, but I'm very happy to have stumbled on the solution.  It was so frustrating I actually made a youtube video to spare others who may run in to the issue:
https://www.youtube.com/watch?v=ty_HN2gqJtQ

 

 

Octaviars, very interesting about the browser making a difference.  As it happens, I use Firefox almost exclusively.  I wonder why the browser would make a difference.  Any ideas?

 

I haven't listened to the 200ulta with the new firmware, but I believe I recall someone here mentioning minor sonic improvements with a prior upgrade (0.4.5 maybe?) a few months ago, so I'm looking forward to an hour with my digital setup later today. :)

 

Thanks again for the assist, guys!


Front ends:

Digital: Sonore ultraRendu or SOtM 200 ultra Trifecta --> LKS MH-D004

Analog: Clearaudio Performance DC --> Rogue Triton

Back end: SMc Audio VRE-1C --> SMc Audio DNA125 Platinum Plus-->Stealth Dream v10 cables --> Ridge Street Audio Designs Sason speakers, dual Rhythmik F12SE subs

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tried to install the offline update to V 0.4.5 in January. File-Size of bin was 7.761.921 kb, but had problems with squeezelite and library-config.

Everytime i updated offline i spend a new sd-card for it (as backup)

Since latest version from sotm, i took the older sd-card with version before 4.5 and the online-update was no problem to 4.59.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If it’s any help, i initially downloaded (a couple of times) the 4.59 image using Firefox but verification failed. On the advice mentioned here i tried yesterday with Chrome and everything went through! I have yet to see whether it works okay with the sms-200 though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aggielaw  I think something is wrong with the download.  The image should be almost 8GB when unzipped.  


 

Analog:  VPI Scoutmaster / Shelter 501MkII, Sony XRD1 HD FM, Nakamichi BX-300  Music Server:  i7-6700K/Asus RTX2080 OC Gaming, HQPlayer

DACs:  dCS Debussy, Lampizator Golden Atlantic, McIntosh D150 / MCT450 CD/SACD

Digital Add-ons:  Uptone JS-2s and LPS-1s, ISO REGENS     NAA:  NUCs (2), SoTM SMS-200 Ultra / tX-USB Ultra / Network Switch Clock Mod

Preamp:  McIntosh C500P (SS)   Amp:  McIntosh MC452

Speakers:  Wilson Yvette    Signal Cables:  Transparent Ultra Gen V    Power Cables:  Shunyata and PS Audio

GIK Room Treatments   PS Audio P10 AC Regenerators (2)  Dedicated 20 AMP AC circuit

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have downloaded the 4.59 version and installed it on several SD cards for friends. I did have a problem verifying the image on completion with "imageUSB" but this was totally dependent on the card used. I found Sandisk cards to be the worst and Verbatim cards to work every time.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Kopelli,

yes, the HDD connected via usb is a good solution. I used this before with  WD Elements.

Now, i am in use of a NAS-Server - i think sound quality is the same - the server is a 4-bay NAS - OS is Freenas - SOtm-Config only allows Windows-Verification - Unix NFS shares doesn't work - only Windows SMB shares.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you be more specific about the sound improvement between the two versions? 


Triangle Magellan Cello II < AudioQuest Everest < BAT VK-655SE < AudioQuest Hurricane HC < AudioQuest WEL XLR < exaSound e32 DAC w UpTone JS-2 Power Supply < AudioQuest NRG-5 < SOtM tX-USBultra < AudioQuest Diamond USB < MacMini w UpTone DC Conversion Kit & Samsung 860EVO 1TB SSD < Squeezelite w Logitech Media Server < Stillpoints UltraSS, Omicron Harmonic Stabilizer, Gold Evolution SE & Classic < IsoTek Sigmas GII w Optimum EVO3 < Furutech FT-SWS < Solid Tech Hybrid

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...