Jump to content
simone

SOtM smS-200 unveiled at Munich Hi-End

Rate this topic

Recommended Posts

It was in direct connection without any switches or routers. My router conected to other network card for internet. All audio content in PCs HDD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intrigued by the above I thought I would try taking my own Ethernet switch out of the signal path and run direct from router to the sMS-200Ultra, this was in Roon Ready mode.  It made no difference, with 100BASE-T selected and auto negotiation off, I again get the "an audiophile is loading slowly" message, exactly the same as with the switch in place.  So pretty consistent with @PnL's findings.

 

I tried a few other settings tweaks, but to no avail.

 

Then back to auto negotiation on and running HQPlayer, I got stuttering during playback.  Curious, this used to work perfectly, so what had I changed?  The answer is that I had also experimented with selecting a fixed IP address.  For some reason HQPlayer stutters when a fixed IP address is selected, but runs flawlessly when DHCP is selected.  Can anyone explain this?  It baffles me I have to say.

 

By contrast, I tried Shairport, 100BASE-T, auto negotiation off, static IP (the "all green mode, if you like), and this worked perfectly for hours. 

 

Anyway, back with DHCP selected, auto negotiation on, 100BASE-T selected, all modes work perfectly and sounds great, so no big deal I guess.🙂


Windows 10 PC, Roon, HQPlayer, SOtM sMS-200Ultra, tX-USBultra, Paul Hynes SR4 (x2), Mutec REF10, Mutec MC3+USB, Devialet 1000Pro, KEF Blade.  Plus Pro-Ject Signature 12 TT for playing my 'legacy' vinyl collection.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some people say that connection 100BASE-T sounds better than 1000BASE-T. How can you explain this? What are the versions?

Share this post


Link to post
Share on other sites

4.6 is available on SOtM webpage now for download.

 

https://docs.sotm-audio.com/doku.php?id=en:eunhasu:burn_sdcard_image


Main system
TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8 C2, Ansuz Darkz D-TC, Qobuz Studio, Roon ROCK,
Uptone etherREGEN, dCS Network bridge
HD Plex 200W PSU (4 rail for ISP fiber, router, etherREGEN and NUC)
 
Second system
Qobuz Studio -> Devialet Silver Phantom, Devialet Tree

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does the following issue ring a bell for anyone?  I had to replace a modem, and after that everything seemed to be in order router etc. in that I can update my MPD database and play something and it seems to affect the SMS-200 lights wise correctly and plays in the MPD player, but all of a sudden now I am not getting any audio.  My Ayre Codex is working in Optical connected to a mac mini, and although I have not tried any alternate USB source yet, I seem to get some changes/faint clicks when rebooting the SMS-200, just not any audio when playing.

 

If rebooted both the SMS-200 a few times as well as rebooted the Codex but no luck so far.  Any thoughts?

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/7/2019 at 9:19 PM, bmoregnr said:

Any thoughts?

 

What firmware version are you on?

 

 


Main system
TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8 C2, Ansuz Darkz D-TC, Qobuz Studio, Roon ROCK,
Uptone etherREGEN, dCS Network bridge
HD Plex 200W PSU (4 rail for ISP fiber, router, etherREGEN and NUC)
 
Second system
Qobuz Studio -> Devialet Silver Phantom, Devialet Tree

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, octaviars said:

 

What firmware version are you on?

 

 

I have been meaning to post again, so thanks for asking and I'll use this opportunity to say that this is looking like my DAC USB section bit it.  It was a lightning strike that took out the modem needing the change and after some testing of alternative USB sources I can't get USB to work on the DAC.

 

I'm afraid to admit it but I was on 4.22 as all those upgrades looked painful to me and I am not the most talented with this stuff.  In the process of working through this issue I burned 4.6 and it appears to work (and was pretty easy knock wood) including recognizing new things added to the SSD attached to it.  Again it sure looks like I can play things MPD as well from what the player seems to be doing.

 

At this point I have to sort out the DAC next then give this a try again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, bmoregnr said:

I have to sort out the DAC next then give this a try again.

Check that the pins in the DAC USB port are correctly aligned. I managed to bend two pins while plugging a cable in. I straightened them by bending back into place with a tiny screwdriver, all good now. A computer repair tech told me this is a common problem with USB ports.


“The best sounding audio product is the one that exhibits the least audible flaws.”

 Dr. Floyd Toole

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just following up to say that using a different dac/amp has confirmed it was a usb dac stage problem and not the SMS-200.  Sorry for the panicky post earlier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is info available to DIY the Neo upgrade?


“The best sounding audio product is the one that exhibits the least audible flaws.”

 Dr. Floyd Toole

Share this post


Link to post
Share on other sites

@audiobomber not that I have seen. It is not that difficult to take it appart you just need to be careful sliding the circuitboard out of the box as there are cableconnectors that needs to be disconnected. The capacitor sits on a smal circuitboard whre the DC connector is placed.

 

I have two photos of the boards perhaps not much to see but it took perhaps 5-10 minutes to do the operation.

 

thumbnail_DSC_0081_10.thumb.jpg.593f975b45163fce8f61337da29a89a0.jpg

 

 

On this photo you see the backside where the legs on the changed capacitor is placed.

 

thumbnail_DSC_0082_10.thumb.jpg.dccfd130e248d9f399740ff5ab71c140.jpg

 

 

 


Main system
TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8 C2, Ansuz Darkz D-TC, Qobuz Studio, Roon ROCK,
Uptone etherREGEN, dCS Network bridge
HD Plex 200W PSU (4 rail for ISP fiber, router, etherREGEN and NUC)
 
Second system
Qobuz Studio -> Devialet Silver Phantom, Devialet Tree

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perfect, thanks octaviars! What is the capacitance? I'd like to order it beforehand so I don't have to disassemble twice. I'm a huge fan of Auricaps. 


“The best sounding audio product is the one that exhibits the least audible flaws.”

 Dr. Floyd Toole

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, audiobomber said:

What is the capacitance?

 

The original one was 2200uF and the new one is 3300uF/25V if I dont remember wrong (did not take a picture of the new cap and dont remember the make and model as it is more than a year ago I did it).


Main system
TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8 C2, Ansuz Darkz D-TC, Qobuz Studio, Roon ROCK,
Uptone etherREGEN, dCS Network bridge
HD Plex 200W PSU (4 rail for ISP fiber, router, etherREGEN and NUC)
 
Second system
Qobuz Studio -> Devialet Silver Phantom, Devialet Tree

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minutes ago, octaviars said:

 

The original one was 2200uF and the new one is 3300uF/25V if I dont remember wrong (did not take a picture of the new cap and dont remember the make and model as it is more than a year ago I did it).

LOL! Look what I found on the net. Your post from 2018 in the Devialet forum:

 

Upgraded my Ultra to Neo yesterday and found it to be a good thing as the top end shifted a bit tonaly. Funny thing that a capacitor in the PSU part of the Ultra can do this (the capacitor changed from 2200uF to 3300uF)

https://devialetchat.com/Thread-A-Confused-streaming-system-Mutec-SOtM-Ultra?page=26

 


“The best sounding audio product is the one that exhibits the least audible flaws.”

 Dr. Floyd Toole

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, audiobomber said:

Your post from 2018 in the Devialet forum:

 

Well that whats happens when you are all over the place :)


Main system
TAD D1000mk2, TAD M2500mk2, TAD CE-1, Ansuz Mainz 8 C2, Ansuz Darkz D-TC, Qobuz Studio, Roon ROCK,
Uptone etherREGEN, dCS Network bridge
HD Plex 200W PSU (4 rail for ISP fiber, router, etherREGEN and NUC)
 
Second system
Qobuz Studio -> Devialet Silver Phantom, Devialet Tree

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, audiobomber said:

LOL! Look what I found on the net. Your post from 2018 in the Devialet forum:

 

Upgraded my Ultra to Neo yesterday and found it to be a good thing as the top end shifted a bit tonaly. Funny thing that a capacitor in the PSU part of the Ultra can do this (the capacitor changed from 2200uF to 3300uF)

https://devialetchat.com/Thread-A-Confused-streaming-system-Mutec-SOtM-Ultra?page=26

 

What a bizarre and crazy thread that is that you have linked to there....🙂


Windows 10 PC, Roon, HQPlayer, SOtM sMS-200Ultra, tX-USBultra, Paul Hynes SR4 (x2), Mutec REF10, Mutec MC3+USB, Devialet 1000Pro, KEF Blade.  Plus Pro-Ject Signature 12 TT for playing my 'legacy' vinyl collection.

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 5/23/2018 at 1:11 AM, MayfromSOtM said:

The mixer type should be also changed to none or null..

Thank you~

Best regards, May

Hi, May:

 

wonder if you can explain why this mixer type should be set to none or null?  Does this setting apply to MDP/DLNA as well?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have read all 1866 post on this topic.  Quite a learning.  I bought a used one early of the year with firm ware 4.56.  It sounds great to me.  Then I realized that if I go HDD attached on router, it sounds even better.  Now I am thinking to take a complete WiFI approach to put WiFi adapter on sMS 200.  Any suggestion which brand of adapter I should purchase. I am using DLNA/JRiver on a MacBook.  Thank you very much!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I notice that there are some release notes listed on the Eunhasu system upgrade page:

 

Last version information

Version : V0.4.7
- Date : 03-11-2019
- Add ripped files path setting feature
- Changed MPD Audio buffer size value up to 100MB
- Changed MPD Period time value up to 500ms
- Changed some of Eunhasu user interface
- Upgraded MPD to the version no. 0.21.15
- Upgraded Upmpdcli(DLNA renderer) to the version no. 1.4.5
- Upgraded HQplayer NAA(networkaudiod) to the version no. 3.6.0
 
Some questions from myself, does anyone know the significance of the upgrade to NAA version 3.6.0?  Does this have any significance for sound quality?  (or indeed, for DLNA renderer version 1.4.5?)

Windows 10 PC, Roon, HQPlayer, SOtM sMS-200Ultra, tX-USBultra, Paul Hynes SR4 (x2), Mutec REF10, Mutec MC3+USB, Devialet 1000Pro, KEF Blade.  Plus Pro-Ject Signature 12 TT for playing my 'legacy' vinyl collection.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...