Jump to content
IGNORED

Starting MC 21 in Core Mode


dminches
 Share

Recommended Posts

I can't seem to be able to run or start MC 21 on its own in core mode. It runs fine is GUI mode but when I am reduced to a CMD box in core mode I can't get it to start. Ideally, similar to how I have my other PC working where it runs MC19 on start-up I would like MC 21 to start automatically.

 

I tried setting the shell to jriver but I got a message saying that I had to reinstall MC21 elsewhere.

 

Can someone help me with this?

Speakers: Vandersteen Model 7s, 4 M&K ST-150Ts, 1 VCC-5; Amplification: 2 Vandersteen M7-HPAs, CI Audio D200 MKII, Ayre V-6xe; Preamp: Doshi Audio Line Stage v3.0; Phono Pre: Doshi Audio Phono Pre; Analog: Wave Kinetics NVS with Durand Telos composite arm; SME 3012R arm, Clearaudio Goldfinger Statement v2; Reel to Reel:  Technics RS-1500; Doshi Tape Pre-Amp; Studer A810, Studer A812, Tascam BR-20; Multi-channel: Bryston SP-3; Digital: Custom PC (Sean Jacobs DC4/Euphony/Stylus)> Lampizator Pacific

Link to comment
Share on other sites

You will have to open the registry (run "regedit" from a command prompt or run dialog) and go to [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]. You will find an entry for Jriver. Manually change the version numbers from 19 to 21 in the command line, and you will be good.

 

This is discussed by Phil here: http://www.computeraudiophile.com/f10-music-servers/whos-used-audiophile-optimizer-windows-2012-server-or-windows-8-a-17897/index31.html#post345304

Link to comment
Share on other sites

Something isn't right.

 

I went back to core mode and ran the service tool to replace the shell. When I select media center it says that it cannot find media center "reinstall it in the default directory" which is where is already is.

 

If I make the changes manually do I make them to the "shell" entry in the registry?

 

What is also interesting is that on my other music PC running AO I never replaced the shell but MC19 runs automatically. I think that was set using an earlier version of the service tool.

Speakers: Vandersteen Model 7s, 4 M&K ST-150Ts, 1 VCC-5; Amplification: 2 Vandersteen M7-HPAs, CI Audio D200 MKII, Ayre V-6xe; Preamp: Doshi Audio Line Stage v3.0; Phono Pre: Doshi Audio Phono Pre; Analog: Wave Kinetics NVS with Durand Telos composite arm; SME 3012R arm, Clearaudio Goldfinger Statement v2; Reel to Reel:  Technics RS-1500; Doshi Tape Pre-Amp; Studer A810, Studer A812, Tascam BR-20; Multi-channel: Bryston SP-3; Digital: Custom PC (Sean Jacobs DC4/Euphony/Stylus)> Lampizator Pacific

Link to comment
Share on other sites

When AO 1.40 was released, JRiver 20 was the latest version available. That's why a shell replacement for JRiver 21 cannot work (because the ServiceTool cannot look into the future :) )

 

AO 2.00 will contain the needed adjustments for JRiver 21 as well as the yet not available JRiver 22 (to avoid the same situation like we have now..).

 

If one can't wait for AO 2.00 it's the easiest way to do it like fajita said, just manually edit the registry to launch JRiver 21.

 

Best,

Phil

ıllıllı [  ...AO 3.00 IS HERE... ] ıllıllı
____________________________________________________________________________________

 

Shop | Core Audio Music Server | Reviews | Reference System | AudiophileOptimizer 3.00 | PDF Guide

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Thanks fajita! I installed AO 1.40 and JRiver 21 yesterday and had this isame issue. Problem solved!

Magnepan 3.7i speakers, REL S/3 sub, PS Audio BHK250 amp, Wyred4Sound DAC2 DSDse, Server - Atom N2800 motherboard, 4GB RAM, 500GB SSD running Windows Server 2012, Audiophile Optimizer 1.40 and JRiver MC 21.

 

Link to comment
Share on other sites

Thanks fajita! I installed AO 1.40 and JRiver 21 yesterday and had this isame issue. Problem solved!

 

I couldn't find the entry in the registry. Can you explain the steps you followed before this?

Speakers: Vandersteen Model 7s, 4 M&K ST-150Ts, 1 VCC-5; Amplification: 2 Vandersteen M7-HPAs, CI Audio D200 MKII, Ayre V-6xe; Preamp: Doshi Audio Line Stage v3.0; Phono Pre: Doshi Audio Phono Pre; Analog: Wave Kinetics NVS with Durand Telos composite arm; SME 3012R arm, Clearaudio Goldfinger Statement v2; Reel to Reel:  Technics RS-1500; Doshi Tape Pre-Amp; Studer A810, Studer A812, Tascam BR-20; Multi-channel: Bryston SP-3; Digital: Custom PC (Sean Jacobs DC4/Euphony/Stylus)> Lampizator Pacific

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

I am sorry for the delay...I don't frequent this forum as much as I used to.

 

I am presuming you got into the registry ok? Once there, there is a list of expandable headings in a pane on the left. Start with hkey_local_machine and then expanding each sub heading as above. When you finally get to winlogon and click on it, you will see a list of keys in the main pane. One of those will be for Jriver. Doible click on that, and you will see a string of text containing the Jriver version number - it will be 20 if you had that previously. Manually change every 20 to 21 and you will be all set.

 

Ryan

Link to comment
Share on other sites

I am sorry for the delay...I don't frequent this forum as much as I used to.

 

I am presuming you got into the registry ok? Once there, there is a list of expandable headings in a pane on the left. Start with hkey_local_machine and then expanding each sub heading as above. When you finally get to winlogon and click on it, you will see a list of keys in the main pane. One of those will be for Jriver. Doible click on that, and you will see a string of text containing the Jriver version number - it will be 20 if you had that previously. Manually change every 20 to 21 and you will be all set.

 

Ryan

 

Thanks Ryan.

 

I will have to run the service_tool to get back to the registry editor GUI.

 

Is there some way to get MC21 to run at start up without replacing the shell? Right now MC19 starts up after windows loads. I couldn't get MC21 to do the same.

Speakers: Vandersteen Model 7s, 4 M&K ST-150Ts, 1 VCC-5; Amplification: 2 Vandersteen M7-HPAs, CI Audio D200 MKII, Ayre V-6xe; Preamp: Doshi Audio Line Stage v3.0; Phono Pre: Doshi Audio Phono Pre; Analog: Wave Kinetics NVS with Durand Telos composite arm; SME 3012R arm, Clearaudio Goldfinger Statement v2; Reel to Reel:  Technics RS-1500; Doshi Tape Pre-Amp; Studer A810, Studer A812, Tascam BR-20; Multi-channel: Bryston SP-3; Digital: Custom PC (Sean Jacobs DC4/Euphony/Stylus)> Lampizator Pacific

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Hi,

I am having the same issue after upgrading to 1.4 and jriver 21 at the same time. I've tried to follow the steps as described but I cannot find the Jriver entry. Please take a look at the picture to see where I have gone wrong? Thank you

Jock

image.jpeg

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Did you set the shell to jriver 19/20 in the service tool?

Speakers: Vandersteen Model 7s, 4 M&K ST-150Ts, 1 VCC-5; Amplification: 2 Vandersteen M7-HPAs, CI Audio D200 MKII, Ayre V-6xe; Preamp: Doshi Audio Line Stage v3.0; Phono Pre: Doshi Audio Phono Pre; Analog: Wave Kinetics NVS with Durand Telos composite arm; SME 3012R arm, Clearaudio Goldfinger Statement v2; Reel to Reel:  Technics RS-1500; Doshi Tape Pre-Amp; Studer A810, Studer A812, Tascam BR-20; Multi-channel: Bryston SP-3; Digital: Custom PC (Sean Jacobs DC4/Euphony/Stylus)> Lampizator Pacific

Link to comment
Share on other sites

Hi

 

when AO 1.40 was released JRiver 20 was the latest version. Thats why the servicetool does not know about the path of jriver 21.

 

either wait for AO 2.00 or manually make the shell replacement

ıllıllı [  ...AO 3.00 IS HERE... ] ıllıllı
____________________________________________________________________________________

 

Shop | Core Audio Music Server | Reviews | Reference System | AudiophileOptimizer 3.00 | PDF Guide

 

Link to comment
Share on other sites

Did you set the shell to jriver 19/20 in the service tool?

yes, see pic for the result

image.jpeg

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Would it be possible to copy a working key in the winlogon location?

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Will this be possible to make a new key and will that work?

 

Make a new key (Name?) with the following data \\J River\\Media Center 21\\Media Center 21.exe

 

in this location

 

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon]

 

Really need some help here because I cannot get my setup to work without automatically launching JRiver

 

Thanks

Jock

 

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Is it possible to manually enter the necessary REG_SZ here and if so, what should it look like?

image.jpg

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Would it be possible to copy a working key in the winlogon location?

 

No. Core mode ignores the WinLogon part of the registry.

ıllıllı [  ...AO 3.00 IS HERE... ] ıllıllı
____________________________________________________________________________________

 

Shop | Core Audio Music Server | Reviews | Reference System | AudiophileOptimizer 3.00 | PDF Guide

 

Link to comment
Share on other sites

Is it possible to manually enter the necessary REG_SZ here and if so, what should it look like?

 

You need to edit the "shell" key instead

ıllıllı [  ...AO 3.00 IS HERE... ] ıllıllı
____________________________________________________________________________________

 

Shop | Core Audio Music Server | Reviews | Reference System | AudiophileOptimizer 3.00 | PDF Guide

 

Link to comment
Share on other sites

Thank you Phil,

That worked so far:

The shell is now as follows

Shell REG_SZ explorer.exe, explorer.exe, C:\Program Files(x86)\J River\Media Center 21\Media Center 21.exe

 

Now JRiver starts up automatically.

Should I remove the explorer.exe, explorer.exe from the shell or keep it like it is now?

Jock

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Thanks for the help Phil,

Much appreciated

Jock

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Not there yet.

Switching to core leaves me with no shell.

Service Tool will no create a Shell for an older version that I can edit to 21.

Any suggestions to what else I can try?

Thank you

Jock

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Use ServiceTool to restore the default shell.

 

you can use ServiceTool 2.00 (beta) to create the mc21 shell

ıllıllı [  ...AO 3.00 IS HERE... ] ıllıllı
____________________________________________________________________________________

 

Shop | Core Audio Music Server | Reviews | Reference System | AudiophileOptimizer 3.00 | PDF Guide

 

Link to comment
Share on other sites

I am not sure wether to post in the beta thread or here but since I am not usings windows 10 I'll continue here.

 

The beta version is working fine, including the shell replacement for jriver 21. But once I change to core mode I get an error message see picture. I tried it several times with the same result.

 

I also tried the AO report so I think that was sent to Phil

Jock

image.jpeg

image.jpeg

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Hi

 

this seems to be a JRiver bug. Sorry, fastest was to get rid of this os format and reinstall from scratch :-(

ıllıllı [  ...AO 3.00 IS HERE... ] ıllıllı
____________________________________________________________________________________

 

Shop | Core Audio Music Server | Reviews | Reference System | AudiophileOptimizer 3.00 | PDF Guide

 

Link to comment
Share on other sites

Hi

 

this seems to be a JRiver bug. Sorry, fastest was to get rid of this os format and reinstall from scratch :-(

 

Hi Phil,

I am not sure I understand:

Here are the scenario's I have tried where Jriver 21 and Audio optimizer 2.00 beta have been reinstalled several times.

1 Jriver 21, No audio optimizer: Works

2 Jriver 21, Audio optimizer 2.00 beta in Gui: Works

3 Jriver 21, Audio optimizer 2.00 beta in Gui, Shell replaced Jriver: Works

4 Jriver 21, Audio optimizer 2.00 beta in Core, Shell replaced Jriver: Error

5 Jriver 21, Audio optimizer 2.00 beta reverted from Core to Gui: Works

6 Jriver 21, Audio optimizer 2.00 beta reverted from Core to Gui, Shell replaced Jriver: Works

 

So only scenario 4 in Core mode produces the error and reverting to Gui results in a working system again?

 

Jock

Music Server: Caps v3, ssd, ppa usb3 v2 card, external usb hdd, Keces Powersupply,Windows Server 2016, JRiver, audio optimizer. DAC: Teac UD-501. Amplifier: SSE tube amb with Class D L15D Amps for lower frequencies Mini DSP Open Baffle Tangband w8-1808 and double Emminence Alpha15 Cables: Signal Cable USA, Chord silverplus usb.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share



×
×
  • Create New...